Videotranscript: Wat staat er in het resultaten hoofdstuk?

Hallo, welkom bij weer een nieuwe video van Frisse Colleges boordevol met scriptie tips. Ik ben Mariken de Kok en in deze video wil ik je iets meer vertellen over het resultaten hoofdstuk van je scriptie. Wat staat er eigenlijk in? Je bent al een heel eind op weg als je bij het resultaten hoofdstuk bent. Super! Alleen kan je hier wel vastlopen. Hoe deel je het in? Wat ga je er allemaal inzetten? Dus ik heb een paar korte tips over hoe je dat kan aanpakken.


Deelvragen

Allereerst zou ik willen zeggen pak je deelvragen erbij of je hypothesen (ligt er even aan waar je gebruik van maakt). Deze kun je namelijk heel goed gebruiken voor de indeling van je resultaten hoofdstuk. Aan de hand van je deelvragen kun je alle resultaten gaan benoemen. Eigenlijk is dit gewoon het beantwoorden van je deelvragen. Dat is wat je kan doen in het resultaten hoofdstuk.


Kwantitatief onderzoek

Verder kan je de resultaten ondersteunen door tabellen of grafieken. Dat is vaak bij kwantitatief onderzoek het geval. Maak tabellen niet te groot. Als het echt hele lange tabellen zijn dan kun je ze eerder naar de bijlage verplaatsen. Maar probeer echt beknopt te zijn, omdat je geen tabellen van drie pagina’s in een resultaten hoofdstuk wilt zetten.


Kwalitatief onderzoek

Bij kwalitatief onderzoek, bijvoorbeeld als je interviews hebt gedaan worden vaak quotes gegeven van respondenten om een beetje tot de verbeelding te spreken van mensen. Dus dat je weet die respondent zei dit of dat en dit is de exacte bewoording die respondenten gebruiken. Dat is heel gebruikelijk bij kwalitatieve interviews in ieder geval het gebruik van quotes. Dus echt ter illustratie.


Geen conclusie

Verder is het belangrijk dat je in het resultaten hoofdstuk nog geen conclusie gaat schrijven. Je zou wel kort per deelvraag even kunnen samenvatten wat er als resultaat is, in een of twee zinnen, maar ga geen conclusies trekken. Dat komt later. Het conclusie hoofdstuk verbindt eigenlijk alle deelvragen met elkaar om de hoofdvraag te kunnen beantwoorden. Dus dat is nog niet de bedoeling in het resultaten hoofdstuk. Het is echt puur beschrijvend van wat is er uit je onderzoek gekomen.

Als je gebruik hebt gemaakt van hypothesen is het ook goed om aan te geven dat ze getoetst zijn en of ze waar zijn of niet waar. Dat is ook nog iets wat je kan doen in het in het resultaat hoofdstuk.


Ben beknopt

Verder zou ik willen zeggen probeer beknopt te zijn. Als je bijvoorbeeld een scriptie hebt van 40 pagina’s, dan zal het resultaten hoofdstuk ongeveer acht pagina’s zijn. Dus er kan wel redelijk wat in het resultaten hoofdstuk staan, maar probeer toch echt bij de kern te blijven. Uit je onderzoek komen vaak heel veel interessante dingen; Heel veel extra informatie. Maar als dat niet je deelvraag beantwoordt, als het een zijpad is, laat het dan weg of zet het in een bijlage. Brief het misschien wel door naar je opdrachtgever. Maar houd het even buiten je scriptie omwille van de leesbaarheid van de scriptie en het vasthouden van de rode draad.

Heel veel succes met het resultaten hoofdstuk. Wil je op de hoogte blijven van de video’s van Frisse Colleges? Abonneer je op dit youtubekanaal. Wekelijks komen er nieuwe video’s bij. Vond je deze video leuk? Geef een duimpje of laat een comment achter. Ik vind het altijd leuk om te horen waar je nu mee bezig bent. Waar je eventueel mee vastloopt of waar ik je mee kan helpen. Heel veel succes en ik zie je in de volgende video.Een e-boek speciaal voor jou!

Ontvang gratis het e-boek: “Schrijf gemakkelijk en snel de scriptie naast je baan of gezin”. –> Klik hier om te downloaden <–

Gratis Masterclass: Hulp bij je hoofdvraag

De online Masterclass neemt je stap voor stap mee naar de perfecte hoofdvraag.
Ben je aan het worstelen met het maken van je hoofdvraag? Of twijfel je of je hoofdvraag goed is opgesteld? Of wil je je graag goed voorbereiden op het maken van de hoofdvraag?
Dan is deze masterclass voor jou!
Vrijdag 21 juni om 10.00 uur
–> Klik hier voor meer info <–
Wat staat er in het resultaten hoofdstuk?

Wat staat er in het resultaten hoofdstuk?
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *