Videotranscript: Vermijd deze woorden in je scriptie

Hoi! Welkom bij weer een nieuwe scriptievideo van Frisse Colleges. Ik ben Mariken de Kok, en in deze video ga ik je meer vertellen over het vermijden van bepaalde woorden in je scriptie. Het is namelijk heel belangrijk dat je kort en bondig schrijft en goed tot de kern komt. Er zijn veel woorden die daar eigenlijk niet bij helpen. Schrijven is schrappen, dus zorg ervoor dat je in Word de zoekfunctie opspoort en gaat zoeken op deze woorden (die we zo gaan bespreken). Als je die woorden uit je tekst haalt, zal dat de leesbaarheid zeker vergroten.


Stopwoorden

Ik wil drie soorten woorden noemen, met als eerste: stopwoorden. Die komen vaak ook in je taalgebruik voor. Dus let eens op wat in jouw taalgebruik stopwoorden zijn, want waarschijnlijk ga je die ook gebruiken in je scriptie. Een paar die ik vaak tegenkom zijn: dus, kortom, immers, eigenlijk, en namelijk. Ga eens kijken in jouw tekst of ze daarin staan en haal ze eruit, want eigenlijk hebben ze geen functie. Vaak is de zin veel compacter en korter als je ze weghaalt.


Vage woorden

Als tweede hebben we vage woorden. Wat zijn vage woorden? Om wat voorbeelden te noemen: bijvoorbeeld, et cetera, of enzovoorts. Probeer ook zo min mogelijk afkortingen te gebruiken in je tekst, dus schrijf woorden volledig uit. Maar: et cetera en enzovoort zijn twee woorden die – ook volledig uitgeschreven – niet goed zijn om in je scriptie te gebruiken, want ze zeggen namelijk niks. Je weet niet wat enzovoort is en je weet niet wat et cetera is na een opsomming. Deze woorden zeggen niks, het zijn vage woorden. Andere voorbeelden van vage woorden zijn: mogelijk, wellicht, waarschijnlijk, en misschien. Het belangrijkste is dat je heel concreet bent in je scriptie, dat iemand echt weet wat je bedoelt. Er mag geen ruimte voor eigen interpretatie zijn. Het is een uitdaging soms, omdat je het zelf ook niet helemaal precies weet, maar dat is juist de taak van een onderzoeker: om te zorgen dat je precies weet wat je bedoelt. Tenzij je het helemaal niet weet, en dan geef je ook heel concreet aan wat je niet weet of wat je dan nog nader moet onderzoeken. Maar: vaagheden en open eindjes zijn niet goed. Let daar ook op en zoek in Word eens naar deze vage woorden. Kijk of ze ook gewoon weg kunnen uit je zin.


Subjectieve woorden

En dan tot slot: subjectieve woorden. Dat zijn bijvoorbeeld woorden waarbij je overdrijft. Voorbeelden van overdrijvingen zijn: heel erg, enorm, groots, en geweldig. Dit zijn geen objectieve woorden. Je geeft een soort van mening, want het is een beetje overdreven. Het is dus erg belangrijk dat je objectief blijft. Als je zegt: het was een enorm verschil tussen respondent A en respondent B, dan zegt dat niks. Het zegt meer als je zegt: er was een verschil van tien punten, want dan ben je echt objectief iets aan het beschrijven. Als je ‘enorm’ zegt, dan ben je al een mening aan het geven en ben je subjectief iets aan het vertellen. Dat is niet de bedoeling. Probeer objectief te blijven door zo feitelijk mogelijk dingen te beschrijven. Woorden zoals: groots, geweldig, heel erg, of zelfs alleen ‘erg’ – een erg groot verschil duidt er al op dat het een beetje subjectief wordt en dat je een beetje aan het sturen bent. Blijf daarvan weg, probeer objectief te zijn. Dat zijn dus de drie woordcategorieën die je moet vermijden in je scriptie.


Vermijd deze leestekens

Tot slot wil ik als bonus nog drie leestekens noemen die ook niet in je scriptie mogen voorkomen. Dat zijn de ampersand (het &-teken), de slash (/), en het uitroepteken (!). Dat zijn drie leestekens die niet gebruikt worden in je scriptie, in ieder geval niet in je lopende tekst. Heel soms wordt er bij verwijzingen wel een ampersand gebruikt. En de slash kan natuurlijk voorkomen bij de bronvermelding van een internetpagina bijvoorbeeld. Maar in je lopende tekst gebruik je ze niet, dus als je een ampersand hebt, dan schrijf je gewoon ‘en’. Een uitroepteken duidt trouwens ook op een soort van emotie die je wilt overbrengen en je moet juist, zoals we net ook zagen, objectief zijn.

Dus, dit zijn een aantal woorden die je in jouw tekst kan gaan bekijken of je die gebruikt. Schrap ze, want wat ik aan het begin al zei: schrijven is schrappen. Het belangrijkste is dat je beknopt schrijft, want dat komt de leesbaarheid ten goede.


Tot slot

Nou, dat was het voor deze video. Ik hoop dat je ‘m leuk vond! Geef een duimpje, stel een vraag in de comments, of laat een andere comment achter (zou ik leuk vinden!). En abonneer je op het YouTube kanaal, zodat je weer op de hoogte bent van nieuwe video’s. Houd deze website ook goed in de gaten, want hier kun je je aanmelden voor scriptietrainingen die je gratis kan bijwonen. We gaan dan anderhalf uur live met een stuk of tien deelnemers en nemen allerlei stof door. Dus daar vind je op de website van Frisse Colleges meer informatie over. En voor nu zou ik zeggen: bedankt voor het kijken en tot de volgende keer!Een e-boek speciaal voor jou!

Ontvang gratis het e-boek: “Schrijf gemakkelijk en snel de scriptie naast je baan of gezin”. –> Klik hier om te downloaden <–

Gratis Masterclass: Hulp bij je hoofdvraag

De online Masterclass neemt je stap voor stap mee naar de perfecte hoofdvraag.
Ben je aan het worstelen met het maken van je hoofdvraag? Of twijfel je of je hoofdvraag goed is opgesteld? Of wil je je graag goed voorbereiden op het maken van de hoofdvraag?
Dan is deze masterclass voor jou!
Vrijdag 21 juni om 10.00 uur
–> Klik hier voor meer info <–
Vermijd deze woorden in je scriptie

Vermijd deze woorden in je scriptie
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *