Wat is een operationalisatie schema of tabel, en hoe kun je deze maken?

De vragen van je enquête of interview komen voort uit het operationaliseren. De begrippen van je onderzoek kun je vaak niet direct aan de respondenten navragen, omdat ze te abstract zijn. Bovendien worden de begrippen of concepten niet eenduidig door de respondenten begrepen. Daarom ga je deze begrippen operationaliseren (concreter maken). Dit kun je in een aantal stappen doen met behulp van de literatuur.

Bekijk de dimensies

Allereerst ga je kijken naar de dimensies van een begrip. Valt een begrip uiteen in meerdere dimensies? Deze dimensies kun je terug vinden in de literatuur.

Vertaal elke dimensie naar een indicator

Daarna ga je kijken naar hoe je iedere dimensie kan vertalen naar een indicator. Hoe kan je iedere dimensie nog concreter en tastbaarder maken? Dit mag je met behulp van de literatuur doen, maar kun je ook met behulp van eigen logica doen.

Maak items

Tot slot maak je van iedere indicator een vraag. Dit zijn de items. Deze items kun je ook met behulp van eigen logica maken.

Zo heb je stapsgewijs een abstract begrip van je onderzoek geoperationaliseerd naar een concrete vraag voor in je enquête of interview.


Word lid van de Scriptie Academie en werk ontspannen en vlot naar je diploma!


Zeg vaarwel tegen stress en aanmodderen – met de Scriptie Academie wordt jouw scriptie-tijd niet alleen haalbaar, maar zelfs leuk.

Wij bieden je alle kennis, inzichten, praktische voorbeelden en antwoorden die je nodig hebt, én een stok achter de deur om je scriptieperiode soepel door te komen.

Geen eindeloos geworstel meer. Jouw scriptie is misschien een groot project, maar met de juiste ondersteuning en slimme strategieën ga je met sprongen vooruit. Laat je helpen om van jouw scriptie een succes te maken!

👉 Klik hier voor meer info en zet die eerste stap! 👈
Wat is een OPERATIONALISATIE schema? | De TABEL maken

Wat is een OPERATIONALISATIE schema? | De TABEL maken

4 gedachten over “Wat is een OPERATIONALISATIE schema? | De TABEL maken

  • 21/12/2022 om 11:25
    Permalink

    Dank 🙂

  • 12/02/2024 om 09:55
    Permalink

    Bedankt Mariken voor de heldere uitleg. Ik ben benieuwd of er een link is tussen het operationalisatieschema en de codering die uiteindelijk gebruikt wordt voor de analyse van bijvoorbeeld focusgroepen.

  • 16/02/2024 om 10:15
    Permalink

    Hi Joyce, dank voor je vraag en compliment! Er kan zeker overlap zijn in de begrippen die in je operationalisatieschema zijn gebruikt en de codes van de interviews. Beantwoordt dit je vraag? Groetjes Mariken

Reacties zijn gesloten.