Theoretisch kader

In het theoretisch kader staat wat er al bekend is over het onderwerp en de onderzoeksvragen. Hoe kunnen de onderzoeksvragen beantwoord worden met behulp van reeds uitgevoerde (wetenschappelijke) onderzoeken en theorie├źn? Je gaat opzoek naar bestaand onderzoek.
Vaak bestaan de onderzoeksvragen uit verschillende concepten. Wat betekenen de centrale begrippen uit de onderzoeksvragen? Het is belangrijk dat je deze concepten uitlegt vanuit de theorie en er een definitie voor geeft.

Voor het onderzoeksvoorstel hoef je nog niet het gehele theoretische kader te schrijven. In het onderzoeksvoorstel geef je alleen een overzicht van de onderzoeksartikelen (en boeken) die jij verwacht nodig te hebben voor je scriptie. Tijdens het schrijven van de inleiding ben je de literatuur al ingedoken. Deze artikelen kun je ook hier gebruiken als ze een bijdrage leveren aan het beantwoorden van je onderzoeksvragen.

Mocht er geen onderzoek specifiek over jouw onderwerp te vinden zijn, probeer dan uit te zoomen. Probeer naar meer algemene informatie op zoek te gaan.

Als je bijvoorbeeld onderzoek doet naar kinderen van 4-8 jaar met autisme en een verslaafde ouder. Probeer dan ook naar alleen kinderen van 4-8 jaar met autisme te kijken en alleen kinderen van 4-8 jaar met een verslaafde ouder. Mocht je nog te weinig vinden dan maak je het nog algemener en laat je de leeftijdsgrens weg. Hierdoor vind je informatie over de losse onderwerpen die je dan zelf met elkaar in verband kan gaan brengen.

Het overzicht van de onderzoeksartikelen (en boeken) bevat 7-12 verwijzingen. Je noteert ze volgens de APA-richtlijn (zoals je ze ook in de literatuurlijst zet).

Daarnaast schrijf je per artikel:

 • een korte samenvatting van het artikel (1 alinea)
 • argumentatie waarom je verwacht dat dit artikel nuttig zal zijn voor je scriptie. Waarom is dit artikel relevant voor jouw onderzoek? (paar zinnen)

Stappenplan voor literatuuronderzoek

Hierbij de stappen voor het literatuuronderzoek:

 1. Bepaal zoekwoorden met behulp van de woorden uit de deelvraag
 2. Zoek met de zoekwoorden op Google Scholar, Koninklijke Bieb, etc
 3. Neem per artikel de samenvatting en literatuurlijst door
 4. Noteer ieder artikel in het Excel template (dit kun je downloaden – bij “bestand” – en op je eigen computer opslaan)
 1. Voeg nieuwe zoekwoorden toe en vertaal de zoekwoorden
 2. Zoek met de zoekwoorden op Google Scholar, Koninklijke Bieb, etc
 3. Neem per artikel de samenvatting en literatuurlijst door
 4. Noteer ieder artikel in het Excel template
 1. Als je ongeveer 20 geschikte artikelen hebt, selecteer je de acht beste artikelen
 2. Schrijf per artikel een korte samenvatting
 3. Beschrijf per artikel waarom deze relevant is voor de deelvraag
 4. Zet een APA-verwijzing van de artikelen in je literatuurlijst en in dit hoofdstuk

Opdrachten

OPDRACHT: Selecteer 7-12 onderzoeksartikelen die nuttig lijken voor het beantwoorden van je onderzoeksvragen.

OPDRACHT: Maak een korte samenvatting van ieder artikel (1 alinea per artikel).

OPDRACHT: Beschrijf per artikel waarom je verwacht dat het artikel nuttig zal zijn voor je scriptie (paar zinnen per artikel).

Theoretisch kader