Het conceptueel model geeft een overzicht van de verschillende concepten / variabelen. Je kunt een conceptueel model opstellen na het doen van literatuuronderzoek.

Onafhankelijke en afhankelijke variabelen

De basis van een conceptueel model bestaat uit twee variabelen; de onafhankelijke variabele en de afhankelijke variabele. Deze hebben een causaal verband met elkaar. Dat betekent dat ze een direct effect op elkaar hebben. Als de ene variabele omhoog gaat, gaat de andere variabele ook omhoog en als de ene variabele omlaag gaat, gaat de andere variabele ook omlaag (positief verband).

Ook kan het andersom werken, dan gaat de ene variabele om hoog en de andere variabele omlaag (negatief verband).

Moderator en mediator variabelen

Verder zijn er nog twee andere soort variabelen die mogelijk gebruikt kunnen worden in dit model. Dat zijn de moderator en de mediator variabelen. De moderator variabele zorgt voor een interactie effect. De mediator variabele zorgt voor een indirect effect.

Je kunt dit model het makkelijkste maken in Powerpoint.


Een e-boek speciaal voor jou!

Ontvang gratis het e-boek: “Schrijf gemakkelijk en snel de scriptie naast je baan of gezin”. –> Klik hier om te downloaden <–

Gratis Masterclass: Hulp bij je hoofdvraag

De online Masterclass neemt je stap voor stap mee naar de perfecte hoofdvraag.
Ben je aan het worstelen met het maken van je hoofdvraag? Of twijfel je of je hoofdvraag goed is opgesteld? Of wil je je graag goed voorbereiden op het maken van de hoofdvraag?
Dan is deze masterclass voor jou!
Vrijdag 21 juni om 10.00 uur
–> Klik hier voor meer info <–
Wat is een CONCEPTUEEL MODEL? | Eenvoudige uitleg
Wat is een CONCEPTUEEL MODEL? | Eenvoudige uitleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *