Het vinden van motivatie voor je studie is een belangrijke uitdaging voor studenten. Merk je dat je niet meer gemotiveerd bent, dat je werk gaat uitstellen en soms ook helemaal afstelt? Dat moet toch makkelijk op te lossen zijn? Lees de tips, zodat je scriptie niet in het slop raakt.

Willen versus moeten

Allereerst is het belangrijk om voor jezelf te bepalen of je het wilt behalen. En moet je het ook behalen? Er zit een groot verschil tussen willen en moeten. Welk werkwoord is krachtiger? Als je iets moet is er geen ontkomen aan. Door jezelf voor te nemen dat je de scriptie af moet maken dan stop je de twijfel. En daarmee ook de tijdverspilling die met deze twijfel gepaard gaat.

Plan in je agenda

Knip je scriptie op in kleinere onderdelen en verdeel deze over de weken. Daarna maak je wekelijks in je agenda een gedetailleerde planning van je scriptie. Hierdoor denk je van te voren goed na over wat je prioriteiten komende week zijn. Gedurende de week hoef je geen tijd meer te verspillen aan plannen en prioriteiten stellen. Ook weet je ieder uur precies waarmee je bezig bent. Je hoeft niet meer uit te stellen en kan gewoon aan de slag met wat er in je agenda staat.

Regelmatig pauze

Neem op tijd pauze tijdens het werken. Als je in de flow zit mag je best even doorgaan, maar probeer over het algemeen regelmatig pauze te houden. Dus neem bijvoorbeeld iedere anderhalf uur een kwartier pauze. Ga dan even van je plek om te bewegen en lekker buiten een frisse neus te halen.

Maak hele kleine taakjes

Probeer een aantal hele kleine taakjes te maken van je scriptietaken. Dus taakjes van maximaal 5 minuten. Het nut van dit soort taakjes is dat je ze gewoon doet. Je ‘reptielenbrein’ kan geen redenen bedenken om de hele kleine taakjes niet te doen. Ze duren immers slechts 5 minuten. Dit brengt je opgang en waarschijnlijk heb je daarna zin om door te gaan, of niet. Als dat niet het geval is, heb je in ieder geval een klein taakje gedaan!

Zorg voor een fijne omgeving

Bepaal voor jezelf waar je het beste kunt werken. Waar heb je geen afleiding en wordt je niet gestoord? Afleiding kan van anderen komen, maar kunnen ook huishoudelijke taken, zoals de vaat zijn. Om in de flow te kunnen komen is zo min mogelijk afleiding het beste. Daarnaast kunnen werkende mensen om je heen ook helpen. Het motiveert als je anderen ziet werken.

“People say motivation doesn’t last, well… neither does bathing, that’s why we recommend it daily” – Zig Ziglar

Noteer beperkende overtuigingen en buig ze om

Sta iedere dag even stil bij beperkende overtuigingen die in je gedachten rondspoken. Noteer iedere dag 3-5 zinnen die je beperken. Zoals bijvoorbeeld:

  • Ik kan het niet
  • Ik snap niks van mijn scriptie
  • Ik kan gewoon niet schrijven
  • Ik krijg niks op papier
  • Ik weet niet wat ik moet doen

Door het noteren van de zinnen krijg je helderheid over wat je precies tegenhoudt. En het zorgt voor rust in je hoofd, omdat je ze genoteerd hebt. Je hebt minder de neiging om ze voor jezelf te blijven herhalen.

Daarna ga je de zinnen ombuigen. Dit betekent dat je ze positief gaat maken. Deze positieve zin kan net zo waar zijn als de negatieve zin. Lees hier de ombuigingen:

  • Ik kan het niet…Iedere dag lukt het me steeds beter
  • Ik snap niks van mijn scriptie…Mijn scriptie krijgt vorm en helderheid
  • Ik kan gewoon niet schrijven…Ik ben een goede schrijver
  • Ik krijg niks op papier…De zinnen vloeien uit mijn vingers op het toetsenbord
  • Ik weet niet wat ik moet doen…Ik weet altijd wat ik moet doen

De positieve zinnen geven je ruimte, motivatie en bieden mogelijkheden.

Veel succes met de tips. Laat me weten welke je gaat gebruiken!


Een e-boek speciaal voor jou!

Ontvang gratis het e-boek: “Schrijf gemakkelijk en snel de scriptie naast je baan of gezin”.
–> Klik hier om te downloaden <–


Gratis Masterclass: Hulp bij je hoofdvraag

De online Masterclass neemt je stap voor stap mee naar de perfecte hoofdvraag.

Ben je aan het worstelen met het maken van je hoofdvraag? Of twijfel je of je hoofdvraag goed is opgesteld? Of wil je je graag goed voorbereiden op het maken van de hoofdvraag?

Dan is deze masterclass voor jou!

Vrijdag 21 juni om 10.00 uur

–> Klik hier voor meer info <–


Studie motivatie tips
Studie motivatie tips
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *