Heeft jouw scriptie op dit moment de hoogste prioriteit? Waarschijnlijk denk je van wel. Maar is deze prioriteit ook af te leiden uit jouw gedrag? Als ik je voor een dag zou volgen, kan ik dan zien dat je je scriptie op de eerste plaats zet? Of zijn er andere taken die ‘belangrijker’ zijn waarmee je je bezig houdt?

Veel studenten denken in ieder geval veel aan hun scriptie, maar hun gedrag weerspiegelt dit niet altijd. In je hoofd prioriteit geven aan je scriptie is iets anders dan er met acties prioriteit aan geven.

Het is gemakkelijk om je te laten afleiden door urgente zaken zoals het beantwoorden van een email, het opruimen van je kamer of het doen van boodschappen. Dit zijn allemaal belangrijke en urgente zaken die kostbare tijd afsnoepen van je scriptietijd.

Zeg je vaak tegen jezelf: als ik dit heb gedaan, dan ga ik aan mijn scriptie werken of zodra ik dat heb gedaan dan start ik met mijn scriptie. Deze zinnen geven aan dat je andere dingen een hogere prioriteit geeft dan je scriptie.

Taken kun je indelen volgens de Eisenhower Matrix. 

In box 1 (blauw) zitten taken zoals het huishouden en het betalen van rekeningen. Dit zijn belangrijke zaken die je nu moet doen.

In box 2 (groen) zitten belangrijke taken die veel voldoening geven, maar deze zijn niet urgent voor vandaag of deze week. Er zit geen directe consequentie aan vast als je ze niet nu doet. Dit zijn dus taken die je gemakkelijk kunt uitstellen. Je scriptie en andere lange termijn doelen zitten in box 2. (Tenzij je lang genoeg wacht, dan komt de scriptie vanzelf in box 1 terecht.)

Taken in box 3 (geel) en box 4 (oranje) zijn onbelangrijk dus probeer deze zoveel mogelijk te vermijden of aan iemand anders te vragen.

De urgente taken van box 1 en 3 gaan vaak ten koste van de taken in box 2 (je scriptie). Iedere dag komen er nieuwe urgente taken bij. Als je altijd eerst de urgente taken doet, verdwijnen de taken van box 2, zoals je scriptie, naar de achtergrond. Je scriptie wordt dus nooit op gepakt.

Het is natuurlijk belangrijk dat je de urgente taken zoals het betalen van de rekeningen of het doen van boodschappen doet, maar het is belangrijk om een goede balans tussen urgente en niet-urgente taken te hebben. Dit kun je doen door op je dagelijkse takenlijst urgente én niet-urgente taken te zetten.

Door iedere dag (of iedere week) de niet-urgente taken in te plannen maak je er ruimte en tijd voor. En kom je stap je voor stapje dichter bij je lange termijn doelen!


Een e-boek speciaal voor jou!

Ontvang gratis het e-boek:
“Schrijf gemakkelijk en snel de scriptie naast je baan of gezin”.


–> Klik hier om te downloaden <--


Maak van je scriptie een prioriteit
Maak van je scriptie een prioriteit
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *