Moeiteloos een inspirerende tekst schrijven! Hoe kom ik tot een inspirerende tekst? Wat als ik niet presteer, wat als het niet lukt, wat als niemand het nuttig of waardevol vindt? Niemand? Er zal toch wel iemand zijn die de tekst leest?

Dit zijn allemaal gedachten die ik kan denken bij het schrijven van een nieuwe tekst. Als ik daar te lang bij stil sta dan blokkeer ik. Dat wordt ook wel het writer’s block genoemd; Geen woord op papier krijgen.

Tijdens het schrijven van mijn beide Master scripties had ik daar geregeld last van. Ik durfde geen woord op papier te zetten, omdat ieder woord niet goed genoeg leek te zijn. En al had ik toch een zin getypt dan werd deze meteen zo grondig gecorrigeerd dat ik hem uiteindelijk maar deletete. Ook op de middelbare school was schrijven en het vak Nederlands eigenlijk niet mijn ding. Terwijl ik tegenwoordig meestal moeiteloos schrijf en ook trots ben op mijn creaties!

Hoe ben ik daar overeen gekomen? Hoe pak ik het nu aan? Nu laat ik mijn vingers over de toetsen glijden en lees ik pas op het einde alles een keer over. Op het einde verschuif of verduidelijk ik natuurlijk nog een en ander, maar dan heb ik wel al 80% van de tekst staan. Ooit wil ik mijn blogs gewoon gaan posten in de ruwe versie, zoals de 80/20 regel stelt. Maar nu kan ik toch al in ongeveer twee uur een blog van 1000 woorden schrijven en redigeren.

Nu ik deze blog aan het schrijven ben laat ik mijn gedachten gaan en mijn vingers typen de woorden. Ik ben soort van een dialoog aan het voeren met mijn computer. Net alsof ik dit allemaal aan een persoon vertel die voor me zit. Toevallig staat er een lege stoel voor me, hiermee beeld ik in dat er iemand zit waaraan ik dit moeiteloos schrijven uitleg. En ondertussen probeer ik ook de vraagtekens in te schatten die opkomen bij die persoon. Dit leidt tot verduidelijkingen van mijn uitleg.

Het antwoord op de vraag, hoe schrijf ik moeiteloos, is dus: ik schrijf gewoon een eind weg. En ben niet bang om maar wat te typen. Het kan altijd nog weg, maar in de praktijk blijkt dat ik 80% van de tekst gewoon behoud.

Hoe heb ik dit moeiteloos schrijven geleerd? Vooral door mezelf te ontspannen en te vertrouwen dat het goed komt. Ik voel me goed als ik schrijf. Ik voel me fijn. Ik probeer zoveel mogelijk te ontspannen tijdens het schrijven en te laten ontstaan wat er op dat moment wil ontstaan. Ik ben nu bijvoorbeeld staand aan het schrijven. Lekker aan een bartafel in mijn favoriete restaurantje. Ik laat de woorden door me heen komen.

Ook zet ik vooraf de intentie dat ik een inspirerende blog wil schrijven. Door deze intentie te zetten voel ik de inspiratie al komen. Verder zijn mijn intenties tijdens het schrijven: waarde geven en open zijn. Echt weergeven wat ik denk en voel. Hiermee kan ik zonder blokkades schrijven en voelen de geschreven woorden ook precies zoals ik ze bedoel.

Ik begin dus gewoon te schrijven. De eerste alinea is meestal niet veel soeps. En gaat dan op het einde ook vaak weg. Hierbij enkele zinnen van de eerste alinea van deze blog. Waarschuwing: het is wat precies wat ik toen dacht..

waar wil ik graag over schrijven? waar kan ik mensen mee helpen? waar ben ik op dit moment mee bezig in mijn bedrijf? het opzetten van een bedrijf is eigenlijk te vergelijken met het schrijven van een scriptie. je moet vertrouwen houden en er in geloven, dan komt het af. ik heb echt pijn aan mijn stuitje..laat ik maar gaan staan.

Het spreekwoord “ieder begin is moeilijk” gaat voor mij niet op bij het schrijven. Het is namelijk gewoon beginnen met het opschrijven van de gedachten die op dat moment in je hoofd zitten.

Om moeiteloos te kunnen schrijven helpt het ook om de tekst in Plain Text te schrijven. Dit kan bijvoorbeeld op een wordpresspagina of in notepad. Dan ziet de tekst er niet echt goed uit, maar het geeft me meer ontspanning en zorgt ervoor dat ik gewoon kan doortypen. Ik hoef/kan dan nog geen energie te steken in de opmaak en dat leidt me daarmee niet af van mijn schrijven. Ik gebruik in deze Plain Text modus wel leestekens en alinea’s om een beetje overzicht te houden, maar geen hoofdletters bijvoorbeeld.

Zodra de ruwe tekst er staat mag ik de ruwe diamant gaan polijsten! Ik vind structuur in een blog belangrijk en dat maak ik op orde tijdens het redigeren. Dan schrap ik zinnen, woorden en alinea’s die niets toevoegen voor de boodschap en rode draad van het verhaal. Hieronder nog een voorbeeld van een alinea van de ruwe blog die gesneuveld is na het redigeren, maar voor mijn schrijven toch belangrijk was.

ik word wel een beetje afgeleid van deze boze meneer hier.. dit schrijf ik gewoon op zodat het uit mijn systeem gaat. helaas komt er nu iemand bij zitten waartegen hij het gezeur nog een keer kan herhalen… en ook hallo. gelukkig gaat ze er niet op in. hij klinkt ook of dat hij vaker deze toon aanslaat. – how you do anything is how you do everything.

Tot slot nog een tip om te oefenen met moeiteloos schrijven: start met journalling. Dit is iedere dag een kort stukje schrijven (doe ik op de computer) over wat er in je hoofd omgaat. Het maakt je vertrouwd met het moeiteloos schrijven en (bonus:) geeft je ook veel inzichten over jezelf.

Dit waren kort mijn tips om moeiteloos te kunnen schrijven. Op het einde ben ik ook altijd wel weer heel trots op mijn eigen creatie 🙂 En dan is mijn blog ready to go!

Wat heb je van deze blog kunnen leren? Of heb je nog extra tips? Laat het weten in een comment. Ik hoor het graag!


Een e-boek speciaal voor jou!

Ontvang gratis het e-boek: “Schrijf gemakkelijk en snel de scriptie naast je baan of gezin”.
–> Klik hier om te downloaden <–


Gratis Masterclass: Hulp bij je hoofdvraag

De online Masterclass neemt je stap voor stap mee naar de perfecte hoofdvraag.

Ben je aan het worstelen met het maken van je hoofdvraag? Of twijfel je of je hoofdvraag goed is opgesteld? Of wil je je graag goed voorbereiden op het maken van de hoofdvraag?

Dan is deze masterclass voor jou!

Vrijdag 21 juni om 10.00 uur

–> Klik hier voor meer info <–


Moeiteloos schrijven
Moeiteloos schrijven
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *