Waarom is motivatie belangrijk?

Er bestaan twee soorten motivatie. Intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Als je intrinsiek gemotiveerd bent, doe je iets omdat je het graag wilt, niet omdat je van buiten af wordt gemotiveerd dit te doen. Bij extrinsieke motivatie doe je iets omdat dit van een ander moet of omdat er een andere externe prikkel is die je drijft.

Vooral intrinsieke motivatie leidt tot veel resultaat. Intrinsieke motivatie is positief gerelateerd aan werktevredenheid, welzijn en productiviteit. Intrinsieke motivatie leidt tot effectiever gedrag. Als je van binnen uit gemotiveerd bent dan werk je snel en met meer plezier, wat meestal tot veel beter werk leidt. Probeer voor je scriptie een intrinsieke motivatie te vinden.

(bron: wij-leren.nl)

Hoe kun je ervoor zorgen dat je gemotiveerd blijft?

Ik zorg ervoor dat ik afgestemd ben. Ik zorg voor afstemming door voordat ik ga werken de volgende dingen te doen.

Een aantal vragen

Ik beantwoord voor mezelf iedere keer de volgende vragen:

  • Welke beperkende overtuigingen spelen op dit moment in mijn gedachten? Enkele voorbeelden van beperkende overtuigingen zijn: “Ik kan het niet. Ik snap niks van statistiek. Ik ben slecht in schrijven. Ik raak iedere keer de hoofdlijn van mijn verhaal kwijt.” Hoe voelt het om deze zinnen te lezen? Fijn of minder fijn?
  • Hoe kan ik deze beperkende overtuigingen ombuigen? Door het ombuigen van blokkades geef je jezelf ruimte en lucht. Het bevrijdt je uit de knevel van de negatieve gedachte. Je brein gaat dan vanzelf op zoek naar ondersteunende argumenten om deze nieuwe overtuiging waar te maken. De voorbeelden van zojuist omgebogen: “Ik weet dat ik het kan als ik me erin verdiep. Ik begrijp statistiek iedere dag steeds beter. Ik leer iedere keer meer over schrijven. De hoofdlijn van mijn verhaal is gemakkelijk vast te houden.” Hoe voelen deze zinnen? Fijn of minder fijn? Krijg je ruimte en zie je mogelijkheden? Wat zou het voor jou kunnen opleveren als je iedere dag even een momentje neemt om je beperkende overtuigingen te noteren en om te buigen?
  • Voor welke dingen ben ik vandaag dankbaar? Dit kunnen dingen zijn die je ontvangen hebt of dingen die je graag wilt ontvangen. Dankbaarheid geeft je een positief gevoel.
  • Wat is de eerstvolgende logische stap? Deze vraag zorgt ervoor dat je bezig bent met de juiste dingen. Je werkt stapje voor stapje naar je eindresultaat toe.
Journaling

Journaling is een methode om dagelijks een kort stukje te schrijven (doe ik op de computer) over wat er in je hoofd omgaat. Het geeft je veel inzichten over jezelf en zet vaak meteen aan tot acties.

Affirmaties

Ik luister naar inspirerende affirmaties. Het woord affirmatie komt van het Latijnse woord affirmare, dat bekrachtigen of versterken betekent. Een affirmatie is een positief zinnetje, dat je regelmatig tegen jezelf kunt zeggen. Vanwege de herhaling beklijft de zin. En doordat je een positieve zin formuleert, spreek je jezelf op een positieve manier toe. Het onderbewuste gaat het zinnetje uiteindelijk geloven.

Eindresultaat

Zorg ervoor dat je het eindresultaat goed voor ogen hebt. Hierdoor kun je sneller toewerken naar dit resultaat en herken je welke zaken niets toevoegen aan het gewenste eindresultaat. Hoe voelt het als mijn scriptie gereed is? De gedachte hieraan geven energie om door te gaan met het werk.

Heb je doel helder voor ogen en besluit dat je het gaat behalen. Het hopen of wensen om een doel te behalen levert alleen maar frustratie op. Je komt namelijk niet in de actie-modus.

Wat vind ik leuk om te doen?

Zorg dat je altijd bezig bent met dingen die je leuk vindt. Wat voelt nu goed om te doen? Wat kan en mag er vandaag door mij ontstaan? Bij het werken aan je scriptie kan het wat lastiger zijn om te voelen wat je leuk vindt, maar je kunt natuurlijk altijd de hoofdstukken uitkiezen, die je op dit moment het leukste vindt; waarbij je op dit moment de meeste inspiratie voelt. Je zal je planning dan een klein beetje overhoop halen, maar dit is juist goed. Omdat werken vanuit inspiratie veel beter en sneller gaat. Je hebt er energie voor en werkt vanuit flow. Dan ben je zo er zo klaar mee!

Wanneer je vanuit tegenzin werkt dan gaat het veel langzamer. Ook heb je dan niet de meest briljante ingevingen waardoor de kwaliteit van je werk veel minder is. Dus probeer er altijd voor te zorgen dat je geïnspireerd werkt.

Waarom ben ik niet gemotiveerd?

Om je motivatieprobleem op te lossen kun je jezelf ook afvragen waar het aan ligt. Waarom ben je niet meer gemotiveerd? Vind je het te moeilijk? Vind je het te lang duren? Vind je het saai? Voor al deze verschillende oorzaken zijn oplossingen mogelijk! Je kunt bijvoorbeeld hulp zoeken als je het te moeilijk vindt. Je kunt een realistische planning opstellen om inzicht te krijgen in de tijdsduur. Of je kunt zorgen dat je weer geïnspireerd raakt als je het saai vindt worden. Omgevingsfactoren als werkplek en gezelschap kunnen ook meespelen in het plezier dat je hebt tijdens het schrijven aan je scriptie.

Hopelijk geven deze tips je weer nieuwe inzichten en kun je goed gemotiveerd weer lekker aan de slag!


Een e-boek speciaal voor jou!

Ontvang gratis het e-boek: “Schrijf gemakkelijk en snel de scriptie naast je baan of gezin”.
–> Klik hier om te downloaden <–


Gratis Masterclass: Hulp bij je hoofdvraag

De online Masterclass neemt je stap voor stap mee naar de perfecte hoofdvraag.

Ben je aan het worstelen met het maken van je hoofdvraag? Of twijfel je of je hoofdvraag goed is opgesteld? Of wil je je graag goed voorbereiden op het maken van de hoofdvraag?

Dan is deze masterclass voor jou!

Vrijdag 21 juni om 10.00 uur

–> Klik hier voor meer info <–


Hoe blijf ik gemotiveerd?
Hoe blijf ik gemotiveerd?
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *