Veel studenten vragen zich af: hoeveel interviews moet je houden voor je scriptie? En hoeveel interviewvragen zijn dan eigenlijk nodig? In deze video leg ik het je uit.

In deze Q&A beantwoord ik een vraag die veel studenten bezighoudt:

Hoeveel interviews moet je houden en hoeveel interviewvragen zijn er nodig?

Hoeveel interviews heb je nodig voor je scriptie?

Er is geen vast aantal interviews dat voor elke scriptie geldt. Toch is er een handige richtlijn: de meeste studenten houden tussen de 5 en 10 interviews voor hun kwalitatieve onderzoek.

Belangrijker dan het aantal is dat je blijft interviewen tot je merkt dat er geen nieuwe informatie meer naar boven komt. Dat moment heet datasaturatie. Je hoort dan herhaling in de antwoorden en je weet dat je voldoende data hebt verzameld om je hoofdvraag te beantwoorden.

Let op: bij een scriptie hoef je niet álle mogelijke antwoorden te verzamelen, maar wel voldoende om je hoofdvraag goed te kunnen beantwoorden.


Hoeveel interviewvragen zijn nodig bij een scriptie-interview?

Ook hier geldt: kwaliteit boven kwantiteit. Een goede richtlijn is om ongeveer 10 tot 15 open interviewvragen te formuleren. Daarmee geef je ruimte voor verdieping, zonder dat het gesprek te lang en onoverzichtelijk wordt.

Tijdens het interview stel je meestal vanzelf verdiepende vragen op basis van wat de geïnterviewde zegt. Zorg er vooral voor dat iedere vraag die je stelt relevant is voor je hoofdvraag of deelvragen.

Dus: geen vragen “omdat het interessant is”, maar omdat ze bijdragen aan je onderzoek.


Veelgemaakte fouten bij interviews voor je scriptie

Hier een paar valkuilen die ik vaak zie bij studenten:

  • Te veel of te weinig interviews afnemen.
  • Interviewvragen stellen die niet aansluiten op de hoofdvraag of deelvragen.
  • Vergeten door te vragen.
  • Geen structuur aanbrengen in het gesprek.

In de video geef tips hoe je het wél goed aanpakt, zodat de interviews waardevolle input opleveren voor je scriptie.

En wat doe je ná het interview?

Heb je de interviews eenmaal afgenomen, dan begint het volgende deel: het verwerken van je resultaten. Geen zorgen, ook daar help ik je bij. Op deze pagina vind je een duidelijk stappenplan dat je precies laat zien hoe je interviewgegevens verwerkt in het resultatenhoofdstuk:

Bekijk hier het stappenplan voor interviewresultaten


Je interviews zijn een belangrijke bouwsteen van je scriptie — en met een goede voorbereiding kom je echt een stuk verder. Twijfel je ergens over? Onthoud dan: je hoeft het niet alleen te doen. In de Scriptie Academie help ik je stap voor stap, zodat jij met zelfvertrouwen verder kunt schrijven.

Je scriptie hoeft geen worsteling te zijn. Echt niet.


Word lid van de Scriptie Academie en behaal je diploma met gemak!

Zeg vaarwel tegen stress en aanmodderen – met de Scriptie Academie wordt jouw scriptie-tijd niet alleen haalbaar, maar zelfs leuk.

Wij bieden je alle kennis, inzichten, praktische voorbeelden en antwoorden die je nodig hebt, én een stok achter de deur om je scriptieperiode soepel door te komen.

Geen eindeloos geworstel meer. Jouw scriptie is misschien een groot project, maar met de juiste ondersteuning en slimme strategieën ga je met sprongen vooruit. Laat je helpen om van jouw scriptie een succes te maken!

👉 Klik hier voor meer info en zet die eerste stap! 👈


Hoeveel INTERVIEWS scriptie en aantal INTERVIEWVRAGEN | Live Q&A

Hoeveel INTERVIEWS scriptie en aantal INTERVIEWVRAGEN | Live Q&A